Aan de slag met parelhoen

Ga aan de slag met parelhoen

Op zoek naar puur weidevlees?

Je hebt een parelhoen gekocht bij de SmaakBoerderij en bent benieuwd hoe je die nu het beste bereidt? Hier vind je inspiratie! We lijsten een aantal basistips op. We geven ook eenvoudige recepten mee om je parelhoen om te toveren tot een hoogstandje zonder veel moeite.
Ideaal voor wie ondanks een drukke agenda toch lekker en gezond wil genieten!
Aan de slag met parelhoen dus maar…

Basistips

Als je deze zaken in het achterhoofd houdt bij het verwerken van je parelhoen, dan heb je bijna zeker een perfect resultaat!

  • Denk aan hygiëne: was je handen en gebruik je snijplank en mes enkel voor rauw vlees
  • Voor je aan de slag gaat met parelhoen, laat ze eerst minstens een half uur op kamertemperatuur komen. Als je een parelhoen ijskoud meteen in een hete oven dropt, krijg je taai vlees.
  • Checken of je parelhoen gaar is, is vrij makkelijk: je prikt in de bout en kijkt naar de kleur van het vocht dat eruit loopt. Als dit troebel is of rozig, dan is ze nog niet klaar. Is het vocht helder dan wel.
  • Ook nadat je een parelhoen hebt bereid (bijvoorbeeld als je ze uit de oven haalt) mag je ze eerst enkele minuten laten rusten zodat het vlees malser wordt.
  • Merk je bij het bereiden in de oven dat het vel van je parelhoen al donker kleurt, maar heeft het vlees meer gaartijd nodig? Leg er dan een vel zilverfolie over.

Eenvoudige bereidingen

Ik ben zelf fan van eenvoudige recepten, zo van de soort waar je eigenlijk geen werk aan hebt, maar finaal wel een heerlijk smaakbommetje op tafel tovert… Klinkt goed? Kijk dan even mee naar deze basis-bereidingen voor inspiratie.

PARELHOEN IN DE OVEN

Parelhoen heeft zowat het magerste vlees van alle soorten gevogelte. Dit wil zeggen als je hem bakt in de oven, dat je ervoor moet opletten dat het vlees niet uitdroogt. Daarom wordt aangeraden om het vlees tijdens het bakken geregeld te bedruipen met het bakvet. Een andere tip die ik zelf graag gebruik: bedek de bovenzijde (filet) van je parelhoen met schelletjes spek. Dit gaat het uitdrogen tegen en geeft extra smaak.
Je parelhoen breng je voor het bakken in de oven eigenlijk op smaak zoals een kip: je kruidt hem aan de buitenzijde en/of vult hem met smaakmakers. Hou in het achterhoofd dat parelhoen een erg verfijnde smaak heeft, dus je moet niet overdrijven met sterke smaken zoals citroen. Ter inspiratie vind je hier de tips over het kruiden en vullen van kip met smaakmakers.

Een eenvoudige manier om een parelhoen in de oven te garen is de volgende: Wrijf de buitenzijde in met olijfolie en kruid met peper en zout. Steek een paar takjes rozemarijn of tijm en een paar lookteentjes in de buikholte. Leg je parelhoen in een braadslede en bedek de borstfilet met wat schelletjes spek. Plaats je parelhoen in de voorgewarmde oven van 200°C voor 15 minuten. Verlaag vervolgens de temperatuur naar 150°C en laat de parelhoen nog eens 45 minuten garen. Je kan 10 minuten voor het einde van de braadtijd het spek verwijderen, zodat het vel nog kan kleuren. Check de garing en laat even rusten voor het opdienen.
Ter inspiratie nog een bijzonder recept voor parelhoen gegaard in de oven.

PARELHOEN STOVEN

Een tweede manier om aan de slag te gaan met parelhoen, die ervoor zorgt dat het vlees ook niet uitdroogt, is door die te stoven in een geschikte pot.
Hier vind je alvast 2 eenvoudige recepten: gestoofd met champignons of zoals bij stoofvlees met bier.

Koken met restjes

Als je zelf een volledige parelhoen klaarmaakt, dan heb je misschien restjes vlees over… En die restjes, die zijn eigenlijk goud waard voor iemand die lekker en gezond wil eten, zonder elke dag uren in de keuken te staan…
Op onze website vind je heel wat tips over koken met restjes vlees, zowel voor een snelle lunch als voor een volwaardige nieuwe ‘warme maaltijd’.

Geniet ervan!

Ga
Aan de slag

Vergeet jouw bestelling niet af te ronden!

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Terug naar winkel