Je hebt een konijn gekocht bij de SmaakBoerderij en bent benieuwd hoe je dat nu het beste bereidt? Hier vind je inspiratie! We lijsten een aantal basistips op en geven ook eenvoudige recepten mee om je konijn om te toveren tot een hoogstandje zonder veel moeite.
Ideaal voor wie ondanks een drukke agenda toch lekker en gezond wil genieten!
Aan de slag dus maar…
Basistips
Als je deze zaken in het achterhoofd houdt bij het verwerken van je konijn, dan heb je bijna zeker een perfect resultaat!
- Denk aan hygiëne: was je handen en gebruik je snijplank en mes enkel voor rauw vlees. Een konijn van de smaakboerderij wordt ‘panklaar’ verkocht, wat wil zeggen dat het schoongemaakt is en in gelijkmatige stukken is gesneden, klaar om te bereiden. in principe moet je dus zelf het rauwe vlees niet meer versnijden.
- Voor je het konijn klaarmaakt, laat het eerst minstens 20 minuten op kamertemperatuur komen. Als je een konijn ijskoud meteen in een hete pan dropt, krijg je taai vlees.
- Dep je konijn droog met keukenpapier of een handdoek (die nadien de was ingaat natuurlijk) indien het vochtig aanvoelt.
- Konijn wordt vaak in een mooie donkere saus geserveerd, daarvoor zijn volgende zaken belangrijk: bak het konijn goed bruin in een warme pan met boter of een andere vetstof die tegen hogere temperaturen kan. Kies voor een bruin bier dat niet bitter is of voor rode wijn. Voeg bruine suiker en wat balsamico azijn (in de plaats van de typische mosterd) toe tijdens het garen.
- Wil je graag dat alle stukken van het konijn ongeveer gelijktijdig gaar zijn? Snij de achterbouten (dat zijn de dikste stukken vlees) dan in tot op het bot. Anders hebben die aanzienlijk meer tijd nodig dan de andere delen en daarvan valt het vlees dan al van het bot.
- Checken of je konijn gaar is, is makkelijk: je prikt in het vlees en als het zacht is en los komt van het bot is het klaar.
- Hou er rekening mee dat konijn van nature zowat het magerste vlees is dat je kan vinden. Het is dus minder geschikt voor puur braden, daarvan kan het makkelijk uitdrogen. Konijn wordt meestal gestoofd in vocht (bouillon, bier, wijn…) om zo tot lekker mals vlees te komen. Denk een beetje aan het bereiden van stoofvlees, de bereidingen zijn meestal heel gelijkaardig.
Eenvoudige bereiding van recepten met konijn
Ik ben zelf fan van eenvoudige recepten, zo van de soort waar je eigenlijk geen werk aan hebt, maar finaal wel een heerlijk smaakbommetje op tafel tovert… Klinkt goed? Kijk dan even mee naar deze basis-bereidingen voor inspiratie.
Konijn is zeer mager vlees en kan je best stoven in vocht. Een voor de hand liggende bereiding is dan ook konijn garen in bier. Kies voor een donker bier dat niet bitter is, gezien het vrij lang opstaat kruipt die bittere smaak anders in het vlees.
De bereiding van konijn in bier is eigenlijk eenvoudig:
- Kruid je konijn met peper en zout en bruin het in boter of een andere vetstof geschikt om te braden. Zorg dat je vetstof niet aanbrandt.
- Voeg vervolgens ui en eventueel champignons toe, spekblokjes kunnen ook lekker zijn en laat nog een tijdje mee bakken.
- Bestrooi het geheel met wat bloem (zodat het vet van het braden wordt opgenomen) en laat dat heel even meebakken.
- Blus met bruin bier, breng het geheel aan de kook en maak de eventuele aangebakken stukjes los van de bodem.
- Laat alles sudderen op een middelhoog vuur en zonder deksel tot het konijn klaar is (meestal 45 minuten tot een uur)
Je kan in deze bereiding nog alle kanten uit wat betreft kruiding (laurier, tijm, rozemarijn zijn klassiekers) en wat betreft het geven van een zoete (siroop, confituu, chocolade) en zure (mosterd, azijn) toets. Maar de basis is wel altijd dezelfde.
Ter inspiratie nog een concreet recept voor konijn met bier.
- KONIJN IN WIJN
Een tweede manier om konijn te garen, is een meer Zuiderse aanpak: stoven in wijn. Op zich verschilt de bereiding niet gek veel van degene die hierboven is beschreven, alleen wordt het bier vervangen door de wijn. Qua kruiding/combinaties kan je hier ook denken aan meer zuiderse smaken zoals olijven en tomaten.
Een origineel voorbeeld van deze manier van bereiden is dit recept van Jeroen Meus gebaseerd op een echte Italiaanse klassieker: Een jagersstoofpot van konijn.
Een derde manier om een konijn vol smaak te bereiden, is in de Tajine, net als bij kip! Je hebt daarvoor trouwens geen echte Tajine nodig, het kan net zo goed in een pot met dikke bodem en goed sluitend deksel.
Vlees bereiden in de Tajine is een typische Marokkaanse bereidingswijze en hierbij wordt dan ook vaak gebruik gemaakt van kruiden en specerijen uit die keuken. Denk aan smaken zoals kaneel, komijn, koriander, kruidnagel, kurkuma…
Op zich is bereiden in een Tajine niet zo anders dan bij een andere stoofpot: Vlees aanbakken, groenten stoven, kruiden en vocht toevoegen en onder het deksel langzaam laten garen.
Een lekker recept met heerlijke smaakcombinaties ideaal voor in de Tajine vind je hier.
Koken met restjes
Als je zelf een konijn klaarmaakt, dan heb je misschien restjes vlees over… En die restjes, die zijn eigenlijk goud waard voor iemand die lekker en gezond wil eten, zonder elke dag uren in de keuken te staan…
Op onze website vind je heel wat tips over koken met restjes vlees, zowel voor een snelle lunch als voor een volwaardige nieuwe ‘warme maaltijd’.
Geniet ervan!