Ingrediënten (4 personen):
1 konijn in stukken (je konijn bij de smaakboerderij wordt ‘panklaar’ verkocht, dat is gekuist en in stukken gesneden, je moet dit dus zelf niet meer doen)
bloem om te bestrooien
2 ajuinen
4 teentjes look
150g pancetta ( dik gesneden )
2 ansjovis
500g Parijse champignons
4dl rode wijn
Bouquet garni met 4 takjes tijm, 1 takje rozemarijn, 3 blaadjes laurier, 2 blaadjes salie, 1 takje verse oregano
2 blikjes (ongeveer 400g/stuk) gepelde tomaten
1 blikje (ongeveer 400g) tomatenblokjes
peper
zout
4 el zwarte olijven
2 el barolo uitjes
voor de afwerking: wat verse basilicum
Bereiding:
- Zet een casserole op het vuur en laat er een flinke klont boter in smelten.
- Kruid de stukken konijn met peper en zout.
- Neem een ovenschaal en doe er flink wat bloem in. Haal de stukken konijn door de bloem.
- Kleur de stukken konijn in de hete vetstof. Draai de stukken op tijd om.
- Pel de uien en de teentjes look en snipper ze fijn.
- Snijd de pancetta in blokjes.
- Haal de stukken konijn uit de pot en houd ze even apart.
- Bak de blokjes pancetta in dezelfde casserole.
- Leg er vervolgens de fijngesnipperde ui tussen en meng onder de pancetta. Doe er tenslotte de look bij.
- Snijd de ansjovis fijn en voeg toe aan de stoofpot.
- Snijd de champignons in kwartjes boven de casserole en meng ze onder de stoofpot.
- Blus het geheel met de rode wijn en laat de wijn inkoken.
- Maak een bouquet garni van tijm, rozemarijn, laurierblaadjes, salie en oregano.
- Voeg de gepelde tomaten toe aan de stoofpot als de wijn flink weggekookt is. Vul ieder blikje telkens met een beetje water en voeg toe voor extra vocht.
- Voeg er vervolgens de tomatenstukjes aan toe en spoel opnieuw uit met een scheutje water. Meng het geheel onder elkaar.
- Voeg de stukken konijn opnieuw toe aan de casserole.
- Zet het deksel op de casserole, verlaag het vuur en laat de stoofpot 60 minuten rustig pruttelen.
- Spoel de olijven onder water en laat ze even uitlekken.
- Werk de stoofpot af door er de olijven en de opgelegde zilveruien aan toe te voegen. Meng ze onder de stoofpot.
- Kruid het geheel bij met peper en grof zout.
- Serveer wat van de Italiaanse stoofpot op een bord en leg er enkele gebakken aardappelen bij. Werk het bord af met enkele blaadjes basilicum.