Aan de slag met kip

Aan de slag met kip, leer hoe je zelf eenvoudig kip klaar maakt

Op zoek naar puur weidevlees?

Je hebt een kip gekocht bij de SmaakBoerderij, en daar sta je dan… Zo een volledige kip heb je nog niet vaak klaargemaakt. Hoe ga je aan de slag met die kip? Met behulp van deze tips en ideeën natuurlijk! We lijsten een aantal basistips op en geven ook eenvoudige bereidingen mee om je kip om te toveren tot een hoogstandje zonder veel moeite.
Ideaal voor wie ondanks een drukke agenda toch lekker en gezond wil genieten!
Aan de slag dus maar…

Volledig of in stukjes

Je kip bij de SmaakBoerderij is een ‘volledige’ kip en niet enkel een kipfilet of kippenbout.
Het eerste dat je moet beslissen, is of je de kip op zijn geheel klaarmaakt, of dat je die toch liever in stukken snijdt voor je ze bereid. Een versneden kip gaart sneller, maar het is natuurlijk iets meer werk om een rauwe kip te versnijden. Wat je ook verkiest, je vindt de instructies met duidelijke filmpjes hier op onze website.

Basistips

Als je deze zaken in het achterhoofd houdt bij het verwerken van je kip, dan heb je bijna zeker een perfect resultaat!

  • Denk aan hygiëne: was je handen en gebruik je snijplank en mes enkel voor rauw vlees
  • Voor je een kip klaarmaakt, laat ze eerst minstens een half uur op kamertemperatuur komen. Als je een kip ijskoud meteen in een hete oven dropt, krijg je taai vlees.
  • Checken of je kip gaar is, is vrij makkelijk: je prikt er stevig in (ik prik ter hoogte van de bout, dit is het dikste deel dat meeste gaartijd nodig heeft) en kijkt naar de kleur van het vocht dat eruit loopt. Als dit troebel is of rozig, dan is ze nog niet klaar. Is het vocht helder dan wel.
  • Ook nadat je een kip hebt bereid (bijvoorbeeld als je ze uit de oven haalt) mag je ze eerst enkele minuten laten rusten zodat het vlees malser wordt.
  • Merk je bij het bereiden in de oven dat het vel van je kip al donker kleurt, maar heeft het vlees meer gaartijd nodig? Leg er dan een vel zilverfolie over.
  • Wil je een krokant vel bij je kip? Dan bak je ze best op een rooster boven een braadslee, zodat de kip op het rooster rust en niet op de plateau met sappen. En daarnaast heb je… suiker nodig! Jazeker, in de kruidenmengelingen in bijvoorbeeld kippenkramen zit suiker om de smaak te versterken en om te zorgen voor een krokant vel… Je kan ook een combinatie gebruiken van honing en citroensap. Aan jou de keuze of je dit wilt gebruiken of je kan leven met een iets zachter vel…

Eenvoudige bereidingen

Ik ben zelf fan van eenvoudige bereidingen van kip, zo van de soort waar je eigenlijk geen werk aan hebt, maar finaal wel een heerlijk smaakbommetje op tafel tovert… Klinkt goed? We gaan aan de slag met kip met deze 3 basis-bereidingen vol inspiratie.

GEKRUIDE KIP IN DE OVEN

De snelste en eenvoudigste manier om een volledige kip klaar te maken, is door ze gewoon te kruiden en vervolgens te garen in de oven. Je kan dit ruwweg doen op 2 manieren: je gebruikt gewoon droge kruiden en specerijen of je maakt een marinade en laat de kip eerst een uurtje die smaken opnemen. Wat je ook verkiest: vergeet niet zowel de buitenkant (= vel) als de binnenkant (=buikholte) te kruiden. En heb geen schik om goed ‘door te kruiden’, veel smaak blijft in het vel hangen.
Je begint altijd met peper en zout. Klassiekers om een kip te kruiden zijn natuurlijk paprika en kerrie poeder of groene kruiden zoals tijm en rozemarijn. Wrijf je kip ook in met wat vet of olie.
Voor een marinade kan je alle kanten uit, maar ik ben wel fan van yoghurt als basis voor marinade voor kip.
Na het kruiden/marineren heb je enkel nog je kip in de oven te mikken en aan het einde van de gaartijd hem op tafel te zetten. Easy peasy dus. Hier vind je de basisinstructies voor de perfecte gebraden kip.

KIP VULLEN MET SMAAKMAKERS

KIP TAJINE-STIJL

Een Tajine is een traditionele aardewerken pot waarin stoofpotjes bereid worden in de Marokkaanse keuken. Je kan hiervoor eigenlijk elke pot met dikke bodem en sluitend deksel gebruiken.
Voor deze bereiding snij is mijn kip typisch in 4 delen, omdat dit makkelijker is voor in de pot. De bereiding is heel eenvoudig: je bakt eerst de kip even aan, haalt die vervolgens uit de pot. Stooft ui en look, voegt groenten toe (zoals wortel, prei, selder, maar ook andere harde groenten) en bakt even mee. Vervolgens Noord-Afrikaanse specerijen (kaneel, komijn, kurkuma, paprika…) en smaakmakers (citroen, olijven, gedroogd fruit) toevoegen. Nadien doe je het vlees terug in de pot, een flink glas bouillon toevoegen en met het deksel op een half uur laten pruttelen. Je kan eindeloos variëren met groenten, met kruiding, met smaakmakers… Je eet het traditioneel met couscous, maar kan ook aardappelen laten meegaren of er brood bij serveren. Altijd een echte smaaksensatie!
Ter inspiratie vind je hier een voorbeeld van een eenvoudig recept voor Tajine. De groenten voeg je best nog toe.

Klassiekers met kip

Wanneer je van een volledige kip vertrekt, dan komen meteen ook een aantal ‘golden oldies’ naar boven onder de recepten. Niet per se de snelste recepten, maar wel overheerlijk als je deze zelf kan maken.
Ik som de twee meest voor de hand liggende op (naast het braden van de kip natuurlijk, maar dat werd hierboven al behandeld).

  • Zelf kippenbouillon maken (en daarna kan je met het gare vlees nog alle kanten uit). Je vindt een goede beschrijving hier op onze website.
  • Zelf vol-au-vent maken: dat begint eigenlijk zoals hierboven: je gaart je kip eerst als bij bouillon. Daarna haal je het vlees van het karkas. Je maakt een heerlijke witte saus met je eigen bouillon en voor wie wil kan nog champignons en/of gehaktballetjes bijvoegen. Werk af met een scheutje citroensap (jazeker, dat is mijn geheime tip) en wat peterselie en dit wordt smullen! Dit is een eenvoudig recept voor het maken van vol-au-vent.

Tip van Tine: 1 keer werk en dan veel genieten… Ik maak zelf graag vol-au-vent klaar, maar dat vraagt wel wat tijd. Ik doe het zelf dus altijd ‘in het groot’ in het weekend (Ik heb een grote kookpot van 15l, waar makkelijk 4 volledige kippen in kunnen). Dat is dus bouillon met 4 kippen ineens. En dan halen we al het vlees van de botten. En dan kan je kiezen. Je kan meteen met al het vlees vol-au-vent maken en die invriezen.

Of je kan het vlees afzonderlijk invriezen en later verse saus erbij maken. Met het ingevroren vlees kan je trouwens ook nog tal van andere zaken doen (zie onze tips om aan de slag te gaan met restjes). En de bouillon, die wecken we, zodat we die kunnen bewaren in de berging in plaats van in te vriezen. Super makkelijk om altijd zelfgemaakte bouillon bij de hand te hebben, zonder moeite.

Koken met restjes

Als je zelf een volledige kip klaarmaakt, in de oven of tajine stijl of in bouillon, dan heb je vaak restjes vlees over…. En die restjes, die zijn eigenlijk goud waard voor iemand die lekker en gezond wil eten, zonder elke dag uren in de keuken te staan…
Op onze website vind je heel wat tips over koken met restjes vlees, zowel voor een snelle lunch als voor een volwaardige nieuwe ‘warme maaltijd’.

Geniet ervan!

Ga
Aan de slag

Vergeet jouw bestelling niet af te ronden!

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Terug naar winkel