Parelhoen in bier

parelhoen in bier

Op zoek naar puur weidevlees?

Op zoek naar een lekker manier om parelhoen klaar te maken? Hieronder helpen we je stap per stap verder in de bereiding van parelhoen in bier.

Ingrediënten (4 personen):

  • 1 parelhoen in stukken (je kan een parelhoen versnijden zoals een kip, filmpjes met een heldere leidraad vind je op onze website)
  • 4 dikke plakjes gerookt spek (min. 0,5 cm dik)
  • 3 uien, 1 teentje look
  • 3 takjes tijm, 3 laurierblaadjes, 1 takje rozemarijn
  • 2 kruidnagels
  • 1 flinke eetlepeler scherpe mosterd
  • 1 flinke eetlepel veenbessenconfituur
  • 1 blonde Moinette Biologique (brouwerij Dupont, 25cl/flesje) of ander niet te bitter bier
  • 6 dl groente- of kippenbouillon
  • 2 eetlepels bloem
  • scheutje olijfolie
  • klontje boter
  • peper
  • zout
  • 6 stuks (grond) witloof
  • wat mayonaise
  • scheutje natuurazijn

En zo bereid je parelhoen in bier:

  1. Snij het zwoerd van de dikke lapjes spek. Verwijder ook mogelijkse stukjes kraakbeen.
  2. Verhit een ruime stoofpot op een matig vuur. Smelt er een dikke klont boter in.
  3. Snij het gerookt spek in reepjes en kleur ze in de bruisende boter. Roer af en toe zodat de spekjes niet te doorbakken zijn.
  4. Pel tussendoor de uien en halveer ze. Snij de stukken ui in matig fijne halve ringen.
  5. Schep het gebakken spek uit de pot en zet de blokjes opzij.
  6. Leg de stukken parelhoen in het braadvet van het spek. Schenk er eventueel een beetje olijfolie bij, zodat de boter in geen geval verbrandt.
  7. Kruid het vlees tijdens het bakken met peper van de molen en wat zout. Draai de stukken parelhoen na enkele minuten om en kleur de andere zijde van de stukken vogel.
  8. Schep de gekleurde (maar niet gare) stukken parelhoen uit de pot en zet ze opzij. Bewaar de ketel met braadvet en aanbaksels. Stoof er eerst en vooral de halve uiringen in.
  9. Pel de look, plet de teen tot pulp. Roer de look doorheen de uien.
  10. Zodra de uien licht gebakken zijn, bepoeder je ze met de bloem. Roer en laat de bloem heel kort meebakken.
  11. Voeg de gebakken spekjes toe en de stukken parelhoen. Hou het vuur matig hoog.
  12. Verwarm de oven voor tot 160°C.
  13. Schenk het bier over het vlees en roer alle smakelijke aanbaksels los. Laat het vocht even opkoken zodat de alcohol verdampt. Merk ook op dat je wat binding krijgt. Info: Jeroen gebruikt voor deze bereiding Moinette Biologique. Gebruik naar persoonlijke voorkeur een ander blond bier van hoge gisting.
  14. Schep de bouillon erbij, tot de stukken parelhoen half onder staan.
  15. Gebruik wat keukentouw om de blaadjes laurier en de takjes tijm en rozemarijn samen te binden. Gooi nadien het kruidentuiltje in de pot, samen met de kruidnagels.
  16. Voeg de scherpe mosterd toe, wat confituur van veenbessen en roer.
  17. Zet het deksel de pot en schuif hem in de voorverwarmde oven van 160°C. Laat zo de parelhoen ongeveer 40 minuten garen. Bereid tussendoor een witloofsla en bak kort voor het serveren de kroketten.

Het witloofslaatje

  1. Bereid het witloofslaatje kort voor de maaltijd.
  2. Spoel het witloof, en snij het taaie onderste stukje van elke stronk weg, snij de groente in fijne reepjes en doe ze in een mengschaal.
  3. Schep een beetje mayonaise in de schaal en meng alles. Overdrijf niet met de mayonaise. Er hoeft enkel een dun laagje rond de groente te kleven.
  4. Proef en werk het slaatje af met een scheutje azijn, wat peper van de molen en een beetje zout.

En nu kan je genieten van dit heerlijke recept: parelhoen in bier

Bron: Dagelijkse kost – Jeroen Meus

Ga
Aan de slag

Vergeet jouw bestelling niet af te ronden!

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Terug naar winkel