Parelhoen met sinaasappel en cranberries

Op zoek naar puur weidevlees?

Dit recept vertelt jou in stappen hoe je een parelhoen klaar maakt met sinaasappel en cranberries.

Ingrediënten (4 personen):

  • 1 parelhoen in 6 stukken gesneden (je kan een parelhoen versnijden zoals je een kip in stukken snijdt, check de filmpjes op onze website voor een stap voor stap handleiding)
  • peper en zout
  • 10 takjes tijm alleen de blaadjes
  • 2 klontjes boter
  • 2 rode uien schoongemaakt en gepeld
  • 4 teentjes look ongepeld
  • 1 biologische sinaasappel
  • 4 takjes rozemarijn + ev. extra om te dresseren
  • Voor de cranberries
  • 1 zak cranberries
  • 2 el perensiroop
  • 2 el donkerbruine suiker (bruine cassonade)

Voor de saus:

  • 2 sjalotten schoongemaakt, gepeld en fijngehakt
  • 1 takje rozemarijn
  • 70 ml cognac
  • sap van 1/2 sinaasappel
  • 200 ml gevogeltefond
  • 1 tl perensiroop
  • peper en zout
  • 1 klontje koude boter

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Kruid de parelhoen met peper, zout en tijm.
  3. Smelt een klontje boter in een kookpot met dikke bodem op middelhoog vuur en bak er de parelhoen aan alle zijden goudbruin in aan.
  4. Leg de stukken in een braadslede.
  5. Snijd de uien in partjes en de teentjes look doormidden. Snijd de sinaasappel in plakken.
  6. Verdeel uien, look en sinaasappel over de braadslede samen met de rozemarijn.
  7. Snijd het tweede klontje boter in stukjes en verdeel over het vlees.
  8. Schuif de braadslede in de oven en bak de parelhoen in 30 minuten gaar.
  9. Verwijder rozemarijn, look en ui en houd het vlees warm tot gebruik.

Bereid nu de cranberries

  1. Schep de cranberry’s om met perensiroop en bruine suiker en verdeel ze over een ovenschaal.
  2. Bak ze 20 minuten mee in de oven.

Maak de saus

  1. Fruit de sjalot samen met de rozemarijn in de kookpot van de parelhoen op laag vuur tot goudbruin en zacht.
  2. Blus met cognac, zet het vuur hoog en laat volledig verdampen.
  3. Voeg sinaasappelsap, gevogeltefond, perensiroop en de sappen uit de braadslede van de parelhoen toe en laat tot de helft inkoken.
  4. Zeef de saus in een propere kookpot en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  5. Verdeel de koude boter in stukjes en voeg toe aan de saus. Laat ze erin smelten zonder te roeren. Draai de pot zachtjes heen en weer tot de boter door de saus is opgenomen.

Om te serveren

  1. Leg de parelhoen op een serveerschaal en garneer eventueel met extra rozemarijn.
  2. Schep er de cranberry’s op en geef er de saus in een apart schaaltje bij.
  3. Serveer de parelhoen met sinaasappel, cranberry’s en rozemarijn.

Bron: Een lepeltje lekkers

Ga
Aan de slag

Vergeet jouw bestelling niet af te ronden!

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Terug naar winkel