fbpx

Kip braden met smaakmakers

Een beeld van een gekruide kip in een oven, klaar om te worden gebakken. Het vel van de kip is bedekt met kruiden en smaakmakers zoals ui, look en citroen, en er is boter of olie toegevoegd aan de binnenkant van de kip.

Op zoek naar puur weidevlees?

Bereidde je nog nooit een volledige kip en weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Of probeerde je het al, maar viel het resultaat tegen? Te droog, weinig smaak…

Ik help je graag op weg met m’n kookverslagjes van wat ik zoal doe met onze volledige kippen. In dit eerste verslagje een echte ‘makkelijke’: volsteken met smaakmakers en de oven in!

Een aantal tips voor we starten:

  • Haal je kip tijdig (tot een half uur voor bereiden) uit de ijskast, zodat die op kamertemperatuur komt. Werk je met een diepgevroren kip? Haal die zeker de dag ervoor uit de diepvries en laat ze rustig ontdooien in de koelkast.
  • Heb geen schrik om goed door te kruiden en voldoende smaak toe te voegen. Je kruid aan de buitenkant vooral het vel en slechts een klein deel van die smaak komt in de kip zelf terecht. Daarom is het trouwens belangrijk dat je ook de binnenkant van de kip kruidt.
  • Heb geen schrik om de kip aan te raken, de kruiden in het vel te masseren en goed alle hoekjes en kantjes in te wrijven. Ik beloof dat de kip niet zal bijten 😉

Aan de slag …

Stap 1 – Voorbereiding

Haal de kip uit de verpakking en leg ze op een schoon werkoppervlak. Zoals hierboven aangegeven mag dit een half uur voor bereiding.


Verzamel en snijd alle smaakmakers. Ik ben hier gegaan voor: ajuin en look fijn gesnipperd, schijfjes citroen, verse groene kruiden (tijm, rozemarijn, salie)

Daarnaast ook keukenkruiden: peper, een beetje nootmuskaat en ik heb voor het gemak gekozen: gekochte kippenkruiden (daar zit al zout in, dus ik voeg geen afzonderlijk zout toe).

Stap 2 – Kip op smaak brengen

Nu komt het leuke deel: de kip kruiden. Je begint met de keukenkruiden (kippenkruiden, peper, nootmuskaat) en je strooit deze over de kip en wrijft het vel goed in. Vervolgens kruid je ook de binnenkant van de kip. Je kan ze rechtop zetten en gewoon goed strooien in de holte. Tenslotte maak ik ook twee kleine inkepingen in het dikste deel van de billen. Dit omdat deze het traagst garen en anders de kip te lang in de oven blijft en de filet kan uitdrogen. In de inkepingen strooi ik ook wat extra kruiden, die komen meteen in het vlees terecht.

Tenslotte ‘vullen’ we de kip ook op. Dit gaat makkelijk: je pakt alle smaakmakers (ui, look, citroen, groene kruiden), je mengt die door elkaar met je handen en je doet er ook een beetje boter of olie door. Vervolgens gooi je alles in de buikholte van de kip. Meer is er niet aan 😊

Stap 3 – Optioneel: kip aanbakken

Deze stap is NIET noodzakelijk. Als je dit te veel gedoe vindt, dan kan je dit overslaan. De reden waarom je ze eerst aanbakt, is dat het vel dan sneller krokant wordt zonder dat de kip zeer lang in de oven moet. Daardoor behoud je meer vocht en smaak.
Als je ze aanbakt, neem je wel best een iets grotere pan dan ik deed (zie foto). Je kan kiezen voor een pan die vervolgens de oven in kan, dan kan die vervolgens in z’n geheel de oven in. Anders doe je zoals ik eerst het braden en leg je ze nadien in een ovenschaal.
Je zet je vuur redelijk hoog en laat het vlees kleuren boven, onder en zijkanten. Het vlees moet niet garen, het gaat enkel om het kleuren van het vel.

Stap 4 – in de oven

Vervolgens is je kip klaar voor de oven. Je bakt ze ongeveer 45’ tot 60’ op 180°C. Door de lagere temperatuur kan het vlees langzaam garen. Als je dat ziet zitten mag je tussendoor (een keer of 2) wat van het vet dat uit de kip gelopen is opscheppen uit de schaal en over de bovenkant van de kip gieten. Het is opnieuw een manier om ervoor te zorgen dat de filet voldoende vochtig blijft en niet droog wordt.

Na een tijdje begint je hele kip een lekker goudbruin kleurtje te krijgen. Je kan checken of de kip gaar is door er diep in te prikken (best in de bouten), het vocht dat eruit loopt moet helder zijn, dan is de kip klaar (anders is het eerder troebel). Ik gebruik zelf een oventhermometer waarop ik de kerntemperatuur kan aflezen.

Stap 5: Smikkelen maar!

Vervolgens versnij je de kip zoals je wil. De smaakmakers aan de binnenkant zijn meestal niet gaar, maar dat geeft niet. Ze zijn er om je kip smaak te geven en geloof me, dat zullen ze gedaan hebben!
Tast toe en geniet!

Ga
Aan de slag

Vergeet jouw bestelling niet af te ronden!

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Terug naar winkel