Weide-vlees

Al onze dieren leven in de weide, simpel en natuurlijk

De dieren buiten laten opgroeien lijkt logisch… Maar als je kijkt naar de gangbare veeteelt, blijkt die keuze toch niet zo evident! Zelfs in de biologische kippenteelt krijgen de dieren nog steeds maar een deel van de dag toegang tot hun ‘uitloop’.

Gezien onze dieren altijd in de weide leven, zochten we speciale rassen die dit weide-leven aankunnen. De typische supermarkt-kip is zodanig teer gekweekt dat ze nogal snel zou bezwijken. 😉 We zochten ook naar een manier om de dieren beschutting te geven tegen regen en zon. En naar manieren om de dieren veilig te houden voor vossen, marters, roofvogels en andere natuurlijke vijanden. Deze zijn zeker welkom op onze boerderij, maar we hebben liever dat ze muizen en wilde hazen of patrijzen najagen dan wel ons voedsel.

Na lang zoeken ontdekten we uiteindelijk het systeem met de mobiele ren. Ze ziet er misschien een beetje raar uit, zo in de wei, maar ze biedt alles wat de dieren nodig hebben! De ren geeft de dieren mogelijkheid om te schuilen, bescherming, en dat alles in groep. De mobiele rennen worden tweemaal daags verzet zodat de dieren telkens een nieuw stukje weide ter beschikking hebben. Dit zorgt ervoor dat hun mest mooi verdeeld wordt over de weide en dat er geen ‘overbegrazing’ optreedt.

Waarom willen we eigenlijk dat onze dieren 24/24 7/7 buiten leven? Heel eenvoudig: omdat het in de natuur ook zo werkt! De dieren zijn gemaakt om een hele dag te bewegen. Ze volgen graag hun eigen ritme en willen eten, scharrelen en rusten wanneer ze daar zin in hebben. En dus niet noodzakelijk wanneer de automatische voerderbak opengaat. Of ze hoeven niet verplicht buiten te zitten tussen 11h en 16h. Ze willen gewoon hun ding doen dus… Uiteraard is onze manier van kippen houden niet identiek aan hoe de wilde kip vroeger leefde (die leefde in een bos, onze bomen moeten dus nog een beetje groeien…). Maar hun huisvesting benadert wel dichter hun natuurlijke habitat en laat hen toe om lekker natuurlijk kip, konijn of eend te zijn.

Er is trouwens nog een belangrijke plus aan weide-vlees: de smaak is heerlijk! De dieren eten meer gevarieerd met – in verhouding – een grotere hoeveelheid grassen, kruiden en insectjes. Daardoor krijgt het vlees een heerlijk rijke smaak. En dat maakt dan weer het verschil voor jou als klant!