Die vraag hebben we ons al vaak gesteld…

En dan komen we telkens terug tot het besef: met onze SmaakBoerderij maken we een verschil voor de toekomst! We bouwen mee aan een landbouwmodel dat aangepast is aan onze huidige behoeften en rekening houdt met de maatschappij en omgeving waarin we leven. Door de bodem op te bouwen en samen te werken met de natuur zorgen we er ook voor dat toekomstige generaties in hun behoeften kunnen blijven voldoen, en dit in harmonie met de omgeving.

1. In een droom is niets onmogelijk

Waren we dromers, toen we dit op papier zetten? Misschien wel… We zaten samen aan een houten tafel temidden van een Italiaanse biologische wijngaard. Terwijl de zon achter de Toscaanse heuvels zakte, praatten we samen enthousiast over alles wat we die dag hadden gelezen en bekeken. Discussies over ‘regenerative agriculture’ (=herstellende landbouw), permacultuur, agroforestry, voedselbossen, roterende begrazing en andere topics. We konden er in die vakantie in de zomer van 2018 precies niet genoeg van krijgen. Het idee werd toen en daar geboren om er iets mee te doen, ooit, bij ons in Deinze.

2. Dream big!

Alles was eigenlijk begonnen met de weides voor onze 2 paarden, die voldoende groot waren om de dieren zomer (grazen) en winter (eigen gemaakt hooi/voordroog) te laten van eten, maar die er verder maar verlaten bijlagen. We wilden de grond die we in onze handen hadden meer en beter benutten. Meteen gevolgd door het besef dat we niet meer van hetzelfde wilden doen, gezien dit de wei zou uitputten. En hoe mooi het zou zijn als we activiteiten zouden kunnen combineren die elkaar en de grond zouden versterken eerder dan dat het tegen elkaar zou concurreren. Nooit gedacht, dat dit idee ons hier zou brengen… 

3. Van dromen naar doen

En toch, hier staan we nu, aan de vooravond van de opstart van onze eigen ‘kleinschalige herstellende boerderij’. Waar we alle principes die we gelezen hebben en alle ideeën die we hebben opgedaan nu ook in de praktijk brengen.

De voorbije corona-zomer zaten we bij valavond nog buiten aan onze vuurschaal en hoorden we een roep die we niet konden thuisbrengen. De vogelapp op gsm bracht raad: een steenuil! De schrille roep rolde over de weides en gaf kippenvel. We hadden een moeilijke dag, een moeilijk week en maand zelfs. Het vele geregel, plannen maken, aanvragen doen, goedkeuringen krijgen, regels en wetten uitpluizen, hakte er nogal in. Maar daar, op dat moment, met het gekrijs van die uil, beseften we weer: daarvoor doen we het! Een plaats waar zowel mens als dier ruimte hebben. Grond waar wij kunnen van leven, maar die we ook delen met de natuur. De eerste stappen zijn gezet. Welke tegenslagen we ook nog vinden op ons pad, terugkeren zullen we niet meer doen. We kijken er naar uit ons avontuur met jullie te delen! Tine en Rik – najaar 2020