Ingrediënten (4 personen):
1 kip
2 ajuin
3 wortels, 3 selderstengels, 3 preistengels
4 jeneverbessen, 2 kruidnagel
1 bouquet garni: handvol peterseliestengels, 4 laurierblaadjes, 4 takjes tijm, 2 takjes rozemarijn
1,5l water (of zoveel tot de kip onder water staat)
50 g boter
50 g bloem
1 teentje knoflook
150 g shiitakes
250 g kastanjechampignons
1 citroen
olijfolie
peper
zout
Bereiding:
- Pel de ui en snijd in stukken. Kuis de prei, wortel en selder en snijd in stukken.
- Doe de kip, ui, groenten, bouquet garni, jeneverbessen en kruidnagel in een kookpot en overgiet met het water. Dek af en laat op een zacht vuur 1 uur koken.
- Neem de kip uit het kookvocht, zeef en bewaar al het kookvocht.
- Haal het vlees van de kip (laat eerst afkoelen!) en snijd het in kleinere stukken.
- Smelt de boter en voeg de bloem toe. Voeg geleidelijk aan 650 ml kookvocht van de kip toe en laat al roerend indikken. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
- Pel en pers de knoflook. Snijd de kastanjechampignons in 4 en halveer de shiitakes.
- Verhit een scheutje olijfolie en bak de champignons, shiitake en knoflook gaar en licht goudbruin. Kruid met peper en zout.
- Doe de stukken kip en gebakken champignons in de saus. Breng op smaak met enkele druppels citroensap, peper en zout.
- Serveer de vol-au-vent al dan niet in een bladerdeegpasteitje samen met een salade en kroketjes.
Bron: Lekker van bij ons